Jeges desszertek
Forró nyári napok legcsodálatosabb találmánya a fagylalt, és annak kistestvére a sörbet (jeges kása), mely legalább pillanatokra a hűsölés illúzióját kelti. Esetleg ebéd után az árnyékban hűsölve egy jól eltalált jegeskávé, fahéjjal a tetején? |
Szinte hihetetlen, hogy több ezer éve, amikor még a fagyasztás nem létezett, és az élelmiszerek hűtését földbe vájt vermekben oldották meg, a távol keleten hó-gyümölcspép-fűszer keverékéből már készítettek jeges kását, vagyis sörbetet.
Fagylalt-történet
Kínából perzsa és arab közvetítéssel jutott el a Földközi –tenger környékére, az egyik ismert rajongója Nagy Sándor volt, aki állítólag - bízva a fagylalt frissítő erejében – sorsdöntő csaták előtt katonáit megetette ezzel a desszerttel. Marco Poló idejében már nem hóból, vagy jég hozzáadásával készítették, hanem a tároló edényt hűtötték le. Németország északi részén az 1700-as években már sokféle fagyasztott édességet fogyasztottak; a fagyasztást technikailag úgy oldották meg, hogy a téli jeget elvermelték, majd nyáron kis dézsákba töltötték, felaprították és a fagylaltkrémet rátéve addig forgatták, amíg az meg nem dermedt.
A 19. században kézi hajtású fagylaltgépeket is használtak: egy jéggel bélelt tartályban forgott egy kisebb edény, amit az inasoknak folyamatosan tekerni kellett, így hűlt és és keveredett a massza. Az olaszok nemcsak az olcsó és ízletes ostyatölcsérrel egészítették ki eme hűvös nyalánkságot, hanem számos édes-gyümölcsös ízkombinációt adtak a világ inyenceinek. Szerencsére hazánkban is már számos ízletes kézműves fagyi létezik, és a házitündérek fantáziája és bátorsága is kimeríthetetlen az otthoni próbálkozáshoz.
Gyümölcsös sörbetek
Sokféleképpen készíthetők. A klasszikus eljárás szerint az alap rendszerint befőtt, vagy szárított gyümölcs (amelyet előzetesen meleg vízben kell megpuhítani). A gyümölcsöket szétzúzzák, vagy turmixolják, majd a kisajtolt levét vízzel hígítják, mézzel, porcukorral édesítik. Valamilyen alkohol likőr, pezsgő, bor hozzáadásával teszik még pikánsabbá.
Erdeigyümölcsös sörbet
Hozzávalók:
• 2-3 csésze friss • érett szeder • málna • eper • ribizli vegyesen • citrom • méz
Elkészítés:
A gyümölcsöket fél citrom levével turmixold össze. Adj hozzá 2-3 evőkanál mézet – ízlés szerint – és tedd műanyag tálba. Fedővel letakarva, helyezd a mélyhűtőbe, legalább 5 órára. Amikor a széle jegesedni kezd, közepe még kásás turmixold ismét össze egy perc alatt, majd tedd vissza a fagyasztóba. Kiegészíthető még valamilyen idénygyümölccsel (szilva, körte) is | |
|